Zimní přikrmování ptáků
Pro účely zimního přikrmování ptactva je vhodné krmítko, a to jakýchkoliv tvarů a velikosti, z plastů, plechové či dřevěné. Dbejte však na to, aby vletový otvor neměl žádné ostré hrany, případně trčící hroty hřebíků. Stříška by měla být dostatečně velká, aby chránila potravu před sněhem a deštěm.
Nejlepší je umístit krmítko na volném prostranství alespoň 1,5 m nad zemí a 3-4 m od nejbližších keřů a stromů, čímž znemožníme lov kočkám. Krmítko můžete umístit i na balkon. Potravu dávejte do krmitka v takovém množství a stavu, aby neplesnivěla a nehnila. Ptáky zásadně nekrmte kuchyňskými zbytky, chlebem, uzeninami, slanými potravinami, suchými těstovinami ani kynutými výrobky, protože způsobují vážné zažívací potíže.
Můžete použít strouhanku, kousky masa, nakrájený lůj, sádlo nebo stoprocentní tuk. Z přírodních zdrojů můžete podávat jakákoliv semena nebo plody (ne chemicky ošetřené). Vhodná je tzv. zadina, což jsou semena plevelů a trav, která zůstávají po vymlácení obilí a snadno je seženete v každém zemědělském družstvu. Je možné koupit přímo i speciální směs určenou pro zimní přikrmování ptáků.
Čím pestřejší jídelníček ptákům nabídnete, tím více druhů vás bude navštěvovat:
Kosi, kvíčaly a brkoslavi se živí převážně bobulemi ptačího zobu, kaliny, černého bezu, jeřabin, případně plody hrušek a jablek.
Sýkory mají v oblibě lůj, semínka slunečnice, semence, mák (pozor, toho nedávejte příliš mnoho) a drcené ořechy.
Vrabci a hrdličky zahradní nepohrdno pšenicí, ovsem nebo strouhanou houskou.
Pro zvonky, pěnkavy a strnady je nejvhodnější zadina.
Hmyzožravým ptákům (šoupálci, mlynaříci, střízlíci a králíčci) se nejvíce zavděčíte tzv. tukovým žírem, který se skládá z hovězího nebo skopového loje, drcených slunečnicových semen, máku, mletých ořechů a strouhanky. Vše smícháme s rozpuštěným (nikoliv přepáleným) lojem nebo stoprocentním tukem a do této směsi máčíme jehličnaté větvičky, rozevřené šišky, případně je vylijeme do květináčů či kelímku, jejichž dnem provlečeme drát s větvičkou či dřívkem, necháme ztuhnout a podobně jako zvonek zavěsíme na vyhlédnuté místo